CORONAVIRUS. Aproximativ 14 milioane de oameni din America Latină riscă să sufere de foame din cauza pandemiei de COVID-19

CORONAVIRUS. Aproximativ 14 milioane de oameni din America Latină riscă să sufere de foame din cauza pandemiei de COVID-19
CORONAVIRUS. Aproximativ 14 milioane de oameni din America Latină riscă să sufere de foame din cauza pandemiei de COVID-19. Sursa foto: WFP
Publicat: 28/05/2020, 19:42

În contextul în care America de Sud a devenit noul „epicentru” al pandemiei de COVID-19, după cum a anunțat recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS), măsurile luate de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului ar urma să aibă un efect devastator asupra Americii Latine și a Caraibelor.

Astfel, numărul persoanelor care s-ar putea confruta cu o lipsă acută de alimente s-ar putea tripla în anul acesta, ajungând de la 3,4 milioane la 13,7 milioane, avertizează Programul Alimentar Mondial al ONU.

Programul Alimentar Mondial (PAM) desfășoară proiecte în Bolivia, Columbia, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Peru și în mai multe state mai mici din Caraibe.

Potrivit estimărilor, economiile din această regiune ar urma să înregistreze o scădere medie de 5,4%, cea mai puternică recesiune din istoria recentă a regiunii. Această situație ar urma să îi afecteze cel mai puternic pe cetățenii care lucrează cu ziua. În Bolivia, spre exemplu, 60% din cetățeni obțin venituri la negru. Potrivit unui sondaj recent al PAM, desfășurat în nouă țări, 69% dintre respondenți au declarat că au înregistrat scăderi importante ale veniturilor ca urmare a pandemiei, femeile fiind cele mai afectate din această cauză.

Șapte din zece respondenți au declarat că sunt îngrijorați de faptul că ar putea să nu mai aibă suficientă mâncare. Ce este mai alarmant este că 17% dintre respondenții din zonele urbane au declarat că nu își permit să mănânce decât o dată pe zi.

Migranții, expuși la riscuri mai mari

Potrivit PAM, Haiti este una dintre țările cele mai expuse, în condițiile în care numărul persoanelor afectate de lipsa securității alimentare ar putea crește de la 700.000 la 1,6 milioane. Și alte state din Caraibe riscă să înregistreze o dublare a numărului persoanelor afectate de lipsa securității alimentare, mai ales în condițiile în care regiunea urmează să se confrunte și cu o serie de uragane în viitorul apropiat.

În Columbia, Ecuador și Peru, pandemia de COVID-19 ar putea crește riscul de foamete în rândul migranților din Venezuela, care numără între 540.000 și un milion de persoane. În acest context, Programul Alimentar Mondial anunță că va continua distribuția de alimente și vouchere în această regiune, dar și în alte state, precum Bolivia și El Salvador.

PAM: Este importantă extinderea programelor sociale în regiune

Programul Alimentar Mondial avertizează că amploarea acestei crize sanitare și socio-economice va fi atât de mare în regiune încât va fi imposibil ca organizațiile umanitare să poată să facă față tuturor nevoilor, așa că recomandă ca autoritățile din aceste țări să extindă programele sociale.

„Programele naționale pentru reducerea sărăciei pot avea un rol-cheie în cazul acestei urgențe. În ultimii ani, am lucrat cu guvernele din regiune pentru a le întări programele de protecție socială și pentru a le ajuta să răspundă crizelor”, a declarat directorul regional al PAM, Miguel Barreto.

În America Latină și în Caraibe, peste 200 de milioane de persoane, sau 35% din populație, beneficiază de o formă sau alta de ajutor social. De aceea, PAM susține că programele de asistență socială vor trebui întărite în următoarea perioadă în regiune, pentru a putea face față noilor solicitări din cauza pandemiei.

„Extinderea acoperirii mecanismelor de protecție socială în această perioadă de criză va face diferența. Acest lucru îi va ajuta pe cei care trăiesc de pe o zi pe alta să își acopere nevoile de bază. PAM este pregătit să ajute guvernele în acest sens”, a spus Barreto.

Brazilia este țara cel mai puternic afectată de pandemia de COVID-19 din America Latină. Țara a înregistrat peste 25.000 de decese cauzate de noul tip de coronavirus.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×